Wie ben ik

Ik ben van oorsprong Oostenrijkse en duik zelf sinds 1987.  Ik heb in de bergmeren in Oostenrijk leren duiken: toen nog met een enkele regulator, zonder computer en zonder manometer.  Ik heb met grote interesse de ontwikkelingen in de afgelopen 30 jaar gevolgd zeker de mogelijkheden van het technisch duiken. Ik ben lang dierenarts geweest maar heb me bij een zwaar wielren-ongeluk mijn rug gebroken en moest me omscholen op het lichamelijk minder inspannende vak van humaan geneeskunde. Diergeneeskunde en zeker ook de chirurgie blijft wel mijn passie.

Ik ben voor mijn vriend naar Nederland gekomen. Duiken geeft mij rust en is de ideale tegenpool tot mijn drukke baan als huisarts en expeditie arts.

Brevetten:

  • 4 star CMAS
  • IANTD full cave
  • GUE tech 2, cave 2, DPV.
  • Freedive Level 2

Waarom een medische keuring?

Een duik medisch onderzoek doe voor je eigen veiligheid. Duiken is een sport met risico’s. Je gezondheid staat voorop, het gaat niet alleen om het verplichte “papiertje” dat je nodig hebt. Tijdens het duiken krijgt weefsel en zeker ook longen en hersenen met verhoogde zuurstofdrukken te maken en is een keuring essentieel om risico’ s vroegtijdig te herkennen.  Het gaat om het veilig kunnen uitoefenen van de duiksport voor jezelf en ook voor je buddy. Je kan het een beetje vergelijken met een APK voor je auto.

In het buitenland wordt soms gewerkt met een vragenlijst, deze kan echter nooit een duikkeuring vervangen. Een duikarts kan individuele gezondheidsrisico’s inschatten, geeft gefundeerde adviezen en legt mogelijke aanpassingen die evt. nodig zijn aan jou uit.

Ik krijg bij voorbeeld regelmatig kinderen met autisme voor de duikkeuringen. Autisme hoeft zeker geen absolute contra-indicatie te vormen voor het duiken mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Je krijgt tijdens een keurig gesprek uitleg en adviezen en ik heb een begeleidende rol en blijf aanspreekpunt bij vragen. Ik adviseer dan ook om alle kinderen onder de 16 jaar jaarlijks te laten keuren omdat een groeiend en zich ontwikkelend lichaam zorgvuldig begeleid en beoordeeld moet worden om mogelijke schade zo goed mogelijk te voorkomen.

Voor iedereen is een herkeuring belangrijk bij veranderingen, nieuwe klachten, nieuwe diagnose en/ of (wijzigingen) in medicatie. Boven de 45 jaar is een jaarlijkse keuring geïndiceerd. In principe is een duikkeuring 2-3 jaar geldig, dit is mede afhankelijk van je leeftijd, van de duikorganisatie en kan variëren door je medische achtergrond of de opleiding. Zo is bij voorbeeld een jaarlijkse keuring voor alle instructeurs verplicht.

Ik volg de internationale richtlijnen van DAN voor mijn keuringen.

Voor meer informatie over de inhoud van een duik medisch onderzoek kijk op duikgeneeskunde.nl