Tek Lite

Technisch duiken is niet voor iedereen weggelegd en bovendien heeft niet elke duiker een technische duikopleiding nodig. Anderzijds kan het voor sommigen een uitdaging zijn om zichzelf verder te ontwikkelen of om "andere" dingen te gaan doen. Voor nog anderen is een goede technische duikopleiding een must, omdat ze zich met recreatief materiaal en met recreatief ingestelde vaardigheden zich reeds buiten de zone van het recreatief duiken begeven.

Ergens tussenin ligt het "recreatief technisch duiken", waarbij de opzet van de duiken nog recreatief blijft, maar waarbij al wel de kennis, techniek en vaardigheden van het technisch duiken worden toegepast, hetzij om een duik veiliger te kunnen laten verlopen, hetzij om zich net buiten de zone van het recreatief duiken te begeven en decompressieduiken uit te voeren om de recreatie langer te kunnen laten duren. Voor deze groep duikers werden door IANTD de opleidingen Advanced Nitrox en Advanced Recreational Trimix samengevoegd onder de naam "TEK Lite". In principe kan je met je bestaande sportduikersmateriaal deze opleidingen beginnen.

Vraag je dus eerst af

  • heb ik al die extra theorie nodig ?
  • die vaardigheden, heb ik dat nodig ?
  • is het echt nodig dat ik met al dat extra materiaal kan werken ?

Misschien wil je enkel met nitrox leren duiken, om je bodemtijden wat te kunnen verlengen, of gewoon om wat veiliger te duiken. De Nitrox opleiding zal volstaan, je zal immers kunnen duiken met alle mengsels tot EAN 40.

Denk je nee, ik wil toch meer, die verhalen en expedities doen mij watertanden, dan is wellicht de TEK Lite de juiste keuze. Uiteraard kan je hier al kiezen of je op open circuit blijft, of dat je overschakelt naar een rebreather.

Denk je nee, nee, ik wil nog meer, dat technisch duiken, dáár wil ik naartoe, dan is de TEK Lite ook weer de juiste keuze - om mee te starten, want in de TEK Lite wordt de basis gelegd van de nodige kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het technisch duiken.