• Carrousel1
  • Carrousel 4
  • Carrousel 5

Zandeiland 4

Eiland 4 / duikgebied
De Vinkeveense Plassen zijn uitstekend geschikt om te duiken. Het heldere water en de grote diepte maken een duik in deze plassen steeds weer een belevenis.
De enorme toename van het aantal duikers en het feit dat de plassen ook druk bevaren worden heeft ertoe geleid dat het duiken aan een aantal voorwaarden is verbonden.
Ter vergroting van de veiligheid van de duikers is een duikzone ingericht waarbinnen het verboden is te varen.

Die zone ligt vóór recreatie-eiland 4 aan de Baambrugse Zuwe en is ongeveer 180m lang en 120m breed. Op de bodem liggen diverse objecten waarop gedoken kan worden. De zone is met rood-wit gekleurde boeien gemarkeerd.

Toiletten aanwezig, ook een invalide toilet, kleedruimte en douche met koudwater.

Duikpenning Eiland 4

dagvergunning voorkant
Een ieder die in de duikzone van Eiland 4 in de Vinkeveense Plassen wil duiken heeft een duikpenning nodig. Dat geldt ook voor freedivers, duikscholen en duikverenigingen.
Ieder jaar krijgt de penning een andere kleur en nummer. Daardoor is snel zichtbaar wie beschikt over een vergunning en wie niet.

De vergunning met penning is alleen te verkrijgen bij Airdiving op Eiland 4. Duikers zijn verplicht deze te dragen!

Scholen en verenigingen kunnen een jaarvergunning kopen voor één instructeur en acht leerlingen. Deze vergunning kan het gehele jaar gebruikt worden voor alle duiklessen.

Sinds 29-04-2018 zijn er ook vergunning voor 1 dag verkrijgbaar. Deze worden op de dag van uitgifte geknipt en zijn 1 dag geldig. 

Airdiving, Baambrugse Zuwe 143 J, 3645AE Vinkeveen, 06-21673151.

Tarieven

Dagvergunningen         €  9,00
Individuele vergunning € 28,00     download hier het formulier.
Duikschool vergunning € 204,00   download hier het formulier.

- Parkeren kunt u op het parkeerterrein op eiland 4. Daarbij wordt u verzocht maar één parkeervak in te nemen en gelet op de drukte de parkeerruimte niet te gebruiken voor uw duikuitrusting.

- U wordt geadviseerd niet buiten de duikzone te duiken. Door de drukke scheepvaart op de plassen brengt u zichzelf en de scheepvaart in gevaar wanneer u dat toch doet.

Veiligheid
Duiken is een avontuurlijke sport. Zoals bij veel van dit soort sporten het geval is, zijn er verschillende niveaus om de sport te beoefenen. Aan de ene kant is er het recreatief genieten van het natuurschoon onder de waterspiegel, aan de andere kant is er de uitdaging van nieuwe verkenningen van grote diepten, wrakken en grotten waarvoor andere technieken en apparatuur nodig zijn. Het BPR verbiedt het duiken in doorgaande vaarroutes, nabij havens, afmeergelegenheden, bruggen en sluizen en in gebieden voor snelvaren of waterskiën.